Tuesday, December 15, 2009

Κουλουράκι κανείς;

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και η χαρά μου μοιάζει με αυτήν μικρού παιδιού. Ειδικά γιατί αυτές τις γιορτές θα τις περάσουμε με τις οικογένειές μας στην Ελλάδα! Το δεντράκι μας όμως το στήσαμε για να μπούμε πιό πολύ στο πνεύμα των Χριστουγέννων. Κι άλλος ένας τρόπος για να μπει κανείς στο πνεύμα των Χριστουγέννων είναι να ψήσει γιορτινά μπισκότα και κουλουράκια.





Χριστουγεννιάτικα Κουλουράκια με Σιρόπι Σφενδάμου και Μπαχαρικά
Προσαρμοσμένα από την Martha Stewart

Καθώς ψήνετε αυτά τα υπέροχα κουλουράκια, το σπίτι σας θα γεμίσει με την ζεστή μυρωδιά των Χριστουγεννιάτικων μπαχαρικών και του πορτοκαλιού, κι όταν τα βγάλετε απ΄τον φούρνο θα είναι αδύνατο να τους αντισταθείτε.
Χρησιμοποιείστε κόπτες μπισκότων για να δημιουργήσετε πρωτότυπα σχέδια όπως αστέρια και νιφάδες χιονιού. Επίσης μπορείτε να διακοσμήσετε τα τραγανά αυτά κουλουράκια με γλάσο, αποξηραμένα ή ζαχαρωμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, κουφετάκια, πολύχρωμη ή σοκολατένια τρούφα κι ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.
Εγώ, για να πω την αλήθεια, τα προτιμώ σκέτα. Είναι το τέλειο συνοδευτικό με τον πρωινό καφέ μου και σας διαβεβαιώνω πως είναι ιδανικά για τις μεσημεριανές ή μεταμεσονύχτιες Χριστουγεννιάτικες λιγούρες.





Γίνονται 40-50 κουλουράκια μεσαίου μεγέθους

Υλικά

για τα κουλουράκια
125 γρ. (ή ½ κούπα συν 1 κουταλιά σούπας) ανάλατο βούτυρο
½ κούπα συσκευασμένη* μαλακή, σκούρα καστανή (μαύρη) ζάχαρη
2/3 κούπας σιρόπι σφενδάμου (αν δεν μπορείτε να το βρείτε εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ίδια ποσότητα μελιού ή πετιμέζι)
Μια γεμάτη κουταλιά σούπας κονιάκ
½ κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη
½ κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο σε σκόνη
1½ κουταλάκι γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
½ κουταλάκι γλυκού κανέλα σε σκόνη
½ κουταλάκι γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
1½ κουταλάκι γλυκού σόδα
¼ κουταλάκι γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
Ξύσμα μισού πορτοκαλιού μεσαίου μεγέθους
2½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

για το γλάσο
1 κούπα άχνη ζάχαρη, κοσκινισμένη
3 κουταλιές σούπας βραστό νερό
Χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)


Προετοιμασία

για τα κουλουράκια
Ζεστάνετε τον φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.
Προετοιμάστε το ταψί σας τοποθετώντας επάνω αντικολλητικό χαρτί ή σιλικόνη.
Βάλτε το βούτυρο, την ζάχαρη και το σιρόπι σφενδάμου (ή μέλι ή πετιμέζι) σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αφήστε το μείγμα να πάρει μια βράση, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα και βγάλτε το απ' τη φωτιά. Ρίξτε το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο, το τζίντζερ, την κανέλα, το μπαχάρι, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού και το εκχύλισμα βανίλιας κι ανακατέψτε. Έπειτα προσθέστε την σόδα κι αμέσως θα παρατηρήσετε πως το μείγμα θ' αρχίσει να φουσκώνει. Προσθέστε και το αλεύρι κι ανακατέψτε καλά μέχρι να μην φαίνεται καθόλου άσπρο χρώμα. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει στην κατσαρόλα για 30 λεπτά και μετά τοποθετήστε το σε πλαστική μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο για άλλα περίπου 30 λεπτά ή έως ότου γίνει αρκετά σκληρό για να μπορείτε να το ανοίξετε σαν ζύμη.
Χωρίστε την ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Βάλτε το ένα κομμάτι σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και ανοίξτε το με αλευρωμένο πλάστη σε 0,5 εκ. πάχος. Επαναλάβετε την διαδικασία με το δεύτερο κομμάτι ζύμης και δημιουργήστε σχέδια με τους αγαπημένους σας κόπτες μπισκότων.
Δουλεύοντας σε παρτίδες, τοποθετήστε τα κουλουράκια στο ταψί αφήνοντας μεταξύ τους κενό 1,5 εκ. και ψήστε τα στο μεσαίο ράφι του φούρνου, μέχρι να γίνουν τραγανά, για 6-8 λεπτά.
Βγάλτε το ταψί απ' το φούρνο κι αφήστε τα κουλουράκια επάνω του μέχρι να κρυώσουν ελαφρά και να σταθεροποιηθεί το σχήμα τους. Έπειτα βγάλτε τα προσεκτικά απ' το ταψί και αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς πάνω σε μια σχάρα.

για το γλάσο
Για να φτιάξετε το γλάσο, βάλτε σ' ένα μπωλ την άχνη ζάχαρη και ρίξτε λίγο λίγο το νερό, ανακατεύοντας με σύρμα, μέχρι το γλάσο να έχει την επιθυμητή για εσάς πυκνότητα. Μπορείτε να προσθέσετε μια ελάχιστη ποσότητα χρώματος ζαχαροπλαστικής, χρησιμοποιώντας μια οδοντογλυφίδα. Μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο χρώμα αλλά να έχετε υπ' όψιν σας ότι μια μικρή ποσότητα είναι ικανή να χρωματίσει έντονα όλο το μείγμα. Διακοσμήστε τα κουλουράκια σας.

Διατηρήστε τα κουλουράκια αεροστεγώς κλεισμένα σε δοχείο της αρεσκείας σας σε θερμοκρασία δωματίου για 1 εβδομάδα.




*Ο όρος "συσκευασμένη" αναφέρεται στην μέτρηση της σκούρας καστανής ζάχαρης, η οποία είναι χαρακτηριστική για την υγρασία της. Σημαίνει δηλαδή πως αντί να γεμίσετε απλά μια κούπα με την σκούρα καστανή ζάχαρη, δημιουργώντας έτσι πολλούς θύλακες αέρα, γεμίζετε την κούπα, σπρώχνοντας την ζάχαρη σε κάθε προσθήκη στον πάτο της κούπας, μέχρι να μην χωράει άλλη.
-->

6 comments:

  1. Ω! Τζιντζερομπισκοτάκια! Πεθαίνω!!! Και του χρόνου! Να περάσετε καλά στην Ελλάδα!

    ReplyDelete
  2. Ευχαριστώ Κική, να' σαι καλά!

    ReplyDelete
  3. Τα φτιάχνω εδώ κ 4 χρόνια κάθε Χριστούγεννα, αξεπέραστα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαίρομαι πολύ που σου αρέσουν Ροξάνη! Καλή Χρονιά!

      Delete
  4. Καλησπερα. Μπορεί το ζυμάρι να μείνει στο ψυγείο για ένα βράδυ και να ανοίξουμε τη ζυμη την επόμενη ημέρα;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μπορεί ναι. Αλλά για να ανοιχτεί θα πρέπει να μαλακώσει λίγο αλλιώς θα σου σπάει. καλή επιτυχία!

      Delete