Monday, April 22, 2013

Μια ανοιξιάτικη τάρτα

Κάθε χρόνο, όταν οι πρώτες φράουλες και μούρα κάνουν την εμφάνισή τους στις υπαίθριες αγορές, με πιάνει τρέλα. Δεν ξέρω πώς, αλλά πάντα καταλήγω να παίρνω πολύ περισσότερα απ’ όσα εγώ κι ο Σ μπορούμε να καταναλώσουμε.






Θαμπώνομαι από τα χρώματα και τ’ αρώματά τους, και τρώγοντάς τα έτσι, ανόθευτα, φρέσκα, με τους χυμούς τους να στάζουν, είναι ό,τι καλύτερο. Το να απολαμβάνω αυτές τις γεύσεις που μου έχουν λείψει τόσο πολύ, είναι μια εμπειρία που για μένα σηματοδοτεί το επίσημο ξεκίνημα της άνοιξης.






Τις τελευταίες δυο εβδομάδες έφτιαξα μια τάρτα με σμέουρα και μικρά κεκάκια με βατόμουρα. Έφτιαξα τα αγαπημένα μου μάφινς με μύρτιλλα κι έπειτα από την τελευταία μου "εξόρμηση" στην λαϊκή απ’ όπου γύρισα με μια σακούλα γεμάτη φράουλες και φρούτα του δάσους, αποφάσισα να φτιάξω μια τάρτα με σφολιάτα.






Έβγαλα από την κατάψυξη τη σφολιάτα που είχα φτιάξει λίγο καιρό πριν, την πασπάλισα με ζάχαρη και την έψησα μέχρι να γίνει χρυσαφένια και φουσκωτή. Χτύπησα τη μασκαρπόνε μαζί με σποράκια βανίλιας και την άπλωσα πάνω από την τραγανή σφολιάτα. Τακτοποίησα τα μικρά φρούτα από πάνω και τέλος, πασπάλισα την τάρτα με μπόλικη άχνη ζάχαρη.






Ήταν σκέτη απόλαυση. Βουτυρένια, κρεμώδης, φρέσκια, πλούσια μα ανάλαφρη, ήταν όλα αυτά μαζί. Κριτσανιστή σφολιάτα γεμάτη βούτυρο, βελούδινη κι αρωματική κρέμα μασκαρπόνε, χυμώδη φρέσκα φρούτα με υφές και χρώματα να μου γεμίζουν το στόμα.






Γλυκιά αλλά όχι υπερβολικά, με την γλυκόξινη γεύση των βατόμουρων, των σμέουρων, των μύρτιλλων, των φραγκοστάφυλων και την μελένια γεύση της φράουλας. Όλα τόσο λαμπερά και υπέροχα δελεαστικά.




Δεν σταμάτησα όμως εκεί. Μου είχε μείνει λίγη ακόμη σφολιάτα και μερικά σμέουρα, κι αμέσως σκέφτηκα να φτιάξω μικρά ταρτάκια, μόλις δυο μπουκιές το καθένα. Κάλυψα τους μικρούς κύκλους σφολιάτας με κρέμα μασκαρπόνε, με μερικά σμέουρα και λίγο ψιλοκομμένο φυστίκι Αιγίνης—φοβερός συνδυασμός—κι αυτή η επιπλέον υφή του ξηρού καρπού ήταν όνειρο.






Επιτέλους, έφτασε η Άνοιξη!











Τάρτα Σφολιάτας με Φράουλες και Φρούτα του Δάσους

Χρησιμοποίησα σπιτική Γαλλική σφολιάτα αλλά μπορείτε ασφαλώς να χρησιμοποιήσετε και έτοιμη. Βεβαιωθείτε μόνο ότι είναι φτιαγμένη με βούτυρο και ξεπαγώστε την σωστά. Βγάλτε την απ’την κατάψυξη και βάλτε την στο ψυγείο 24 ώρες πριν την χρησιμοποιήσετε.






Μερίδες: 6

Υλικά
350 γρ. σπιτική ζύμη σφολιάτας ή 1 φύλλο έτοιμης σφολιάτας
1 μικρό αβγό, ελαφρά χτυπημένο με ένα πιρούνι
2 κουταλιές σούπας ψιλή ζάχαρη

για την κρέμα μασκαρπόνε
300 γρ. μασκαρπόνε
1 λοβό βανίλιας, κομμένο στη μέση κατά μήκος και ξεσποριασμένο ή 1 κουταλάκι vanilla bean paste
2 κουταλιές σούπας ψιλή ζάχαρη

Φράουλες, κομμένες στη μέση κατά μήκος
Σμέουρα
Βατόμουρα
Μύρτιλλα
Φραγκοστάφυλα

Άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα της τάρτας

Ειδικά εργαλεία: πλάστης (για το άνοιγμα σπιτικής σφολιάτας), λαδόκολλα, λαμαρίνα/ταψί, πλαστική μεμβράνη, πινέλο ζαχαροπλαστικής, μίξερ χειρός


Προετοιμασία
Αν χρησιμοποιήσετε σπιτική σφολιάτα, αλευρώστε ελαφρά μια καθαρή επιφάνεια εργασίας καθώς και την κορυφή της ζύμης, και ανοίξτε την χρησιμοποιώντας έναν πλάστη, σε παραλληλόγραμμο σχήμα 25 x 30 εκ. περίπου, με πάχος 0,3-0,4 εκ. Το πάχος που θ’ ανοίξετε τη σφολιάτα είναι σημαντικό διότι από αυτό εξαρτάται και ο χρόνος ψησίματος. Ισιώστε γύρω-γύρω τη ζύμη κόβοντάς την μ’ ένα μαχαίρι. Μ’ ένα πιρούνι κάντε στη ζύμη πολλές τρύπες, κάτι που θα βοηθήσει στο να μην φουσκώσει πολύ. Τοποθετήστε την ανοιγμένη ζύμη πάνω σε μια λαδόκολλα και πάνω στη λαμαρίνα/ταψί σας. Καλύψτε τη σφολιάτα με ένα κομμάτι πλαστικής μεμβράνης και βάλτε την στο ψυγείο.

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 185-190 βαθμούς Κελσίου.

Βγάλτε τη λαμαρίνα απ’ το ψυγείο, αλείψτε την κορυφή της ζύμης με λίγο χτυπημένο αβγό και πασπαλίστε από πάνω με 2 κουταλιές ψιλή ζάχαρη. Βάλτε τη σφολιάτα κατευθείαν στο χαμηλό ράφι του προθερμασμένου φούρνου σας και ψήστε για 10 λεπτά. Έπειτα μεταφέρετε στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήστε για 15-20 λεπτά μέχρι η σφολιάτα να φουσκώσει και να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα. Προσέξτε μην σας αρπάξει.


Εντωμεταξύ, σ’ ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους, προσθέστε την μασκαρπόνε, τα σποράκια βανίλιας ή το vanilla bean paste και 2 κουταλιές σούπας ψιλή ζάχαρη και χτυπήστε με το μίξερ χειρός μέχρι να έχετε ένα αφράτο και κρεμώδες μείγμα.

Βγάλτε την σφολιάτα απ’ το φούρνο κι αφήστε την να κρυώσει.

Ξεπλύντε τα φρούτα και στεγνώστε τα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Αφού η σφολιάτα έχει κρυώσει, απλώστε την μασκαρπόνε από πάνω χρησιμοποιώντας μια μικρή σπαστή σπάτουλα. Καλύψτε με τα φρούτα και πασπαλίστε με άχνη ζάχαρη.

Σερβίρετε την τάρτα αμέσως κομμένη σε κομμάτια.









Παραλλαγή: Μικρά Ταρτάκια Σφολιάτας με Σμέουρα και Φυστίκι Αιγίνης

Αν σας απομείνει σφολιάτα, μασκαρπόνε και φρούτα, φτιάξτε μικρά ταρτάκια.






Ανοίξτε τη σφολιάτα σε πάχος 0,3-0,4 εκ (ή χρησιμοποιήστε έτοιμη) και με στρογγυλό κουπ-πατ (με διάμτερο 7,5 εκ.) κόψτε κύκλους ζύμης και τρυπήστε τους μ’ ένα πιρούνι για να μη φουσκώσουν πολύ κατά το ψήσιμο.

Ακουμπήστε τα σφολιατάκια σ’ ένα ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα και ψήστε τα στο μεσαίο ράφι του προθερμασμένου φούρνου σας, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 20 λεπτά περίπου, γυρίζοντας το ταψί μπρος-πίσω στα μισά του χρόνου ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα. Ψήστε μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν ένα χρυσοκάστανο χρώμα.

Βγάλτε τα σφολιατάκια απ’ το φούρνο κι αφήστε τα να κρυώσουν.

Ψιλοκόψτε μερικά φυστίκια Αιγίνης.


Αφού τα σφολιατάκια έχουν κρυώσει, απλώστε από πάνω κρέμα μασκαρπόνε, χρησιμοποιώντας μια μικρή σπαστή σπάτουλα. Καλύψτε με 2-3 σμέουρα ή όποια άλλα φρούτα έχετε διαθέσιμα, και πασπαλίστε με τα φυστίκια.

Σερβίρετε τα ταρτάκια αμέσως.





26 comments:

  1. Λατρεύω τα ανοιξιάτικα σου! Μπορώ να τα κάνω στο φθινοπωρινό Σάντον?
    Τα λάτρεψα
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  2. This lok fantastic! I adore berries!!

    ReplyDelete
  3. Ναι Μάγδα μου....ήρθε η Άνοιξη!!! Επιτέλους και εδώ...!!!
    Αμέσως άλλαξε η διάθεσή μας και το σπίτι δε με χωράει! Θέλω να είμαι συνεχώς έξω και να συλλέγω τις τελευταίες μου εικόνες από αυτές τις τρίχρονες...διακοπές μου!
    Όμορφη η τάρτα σου, ιδανική με δροσερό φραπεδάκι!!!

    ReplyDelete
  4. Γεια στα χέρια σου Μάγδα! Τρελλαίνομαι και για την ολόκληρη εκδοχή της τάρτας αλλά και για τα μικρά τσαχπίνικα ταρτάκια με το φυστίκι! Γιάμ γιάμ κι όλα τα επιφωνήματα της λιχουδιάς μαζι!!!

    ReplyDelete
  5. Καλημέρα Μάγδα μου, τι όμορφες φωτογραφίες, σκέτη ζωγραφιά είναι η τάρτα σου!!! Φιλιά πολλά :)

    ReplyDelete
  6. Μάγδα φρόντισες να φέρεις την Ανοιξη τόσο έντονα, τόσο χρωματιστά και τόσο πραγματικά γευστικά. Δεν χορταίνω να βλέπω τα χρώματα και τις φωτογραφίες σου!!!

    ReplyDelete
  7. Μα έτσι είναι, τα φρούτα από μόνα τους είναι μια ζωγραφιά, ακόμα καλύτερα σε μια τόσο όμορφη τάρτα!

    ReplyDelete
  8. Αυτά είναι, η ομορφιά σε όλο της το μεγαλείο, δηλαδή στην απλότητα! Σπιτική σφολιάτα και φρέσκα φρούτα της άνοιξης σε ένα γλυκό που τα αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο!
    Υποθέτω πως ο ήλιος έσκασε μύτη επιτέλους κι εκεί πάνω, ε?
    Καλά να περνάς Μάγδα!

    ReplyDelete
  9. Για ακόμα μια φορά θαύμασα τη σφολιάτα σου! Είναι απλά υποδειγματική έτσι φουσκωτή και ροδοψημένη!
    Η τάρτα σου απλή, αλλά τόσο μα τόσο γευστική και πανέμορφη!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  10. Το τέλειο γλυκό! Τόσο ανάλαφρο και εμφανίσιμο!

    ReplyDelete
  11. Ζηλεύω ζηλεύω!! Φρούτα του δάσους εδώ δύσκολο να βρεις εκτός από κατεψυγμένα που δεν έχουν καμιά σχέση με τα φρέσκα.
    Σφολιάτα ακόμη δεν κατόρθωσα να φτιάξω, ΠΡΕΠΕΙ.
    Πολλά πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  12. Και μόνο που βλέπεις όλα τα berries μαζεμένα με αυτά τα εκπληκτικά χρώματα αρκεί για να λατρέψεις την τάρτα. Η κρέμα μασκαρπόνε απλώς συμπληρώνει την τελειότητα!

    ReplyDelete
  13. Τι όμορφα χρώματα είναι αυτά? Ακόμα και εμένα έχει πείσεις να φάω κάτι τέτοιο, που ομολογουμένως προτιμώ να θαυμάζω παρά να τρώω αυτά τα όμορφα φρουτάκια (αλλά για την λατρεμένη σφολιάτα, δεν δυσκολεύομαι καθόλου).
    Σε έχει πιασει η άνοιξη και χαίρομαι γι'αυτο!!!

    ReplyDelete
  14. Μάγδα, δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει πλέον, ότι η άνοιξη είναι εδώ. Και αν το κάνει, μια και μόνο ματιά στην τάρτα και τα ταρτάκια σου, θα τον πείσει να αλλάξει γνώμη!! Πανδαισία χρωμάτων και γεύσης τα γλυκά σου! Μπράβο!
    Εδώ πάντως, η θερμοκρασία παίρνει την ανιούσα! Το Σαββατοκύριακο από ότι λένε, θα έχουμε καλοκαιρινές θερμοκρασίες!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  15. Χαίρομαι Μάγδα που επιτέλους η Άνοιξη άγγιξε τα μάτια σου και κυρίως την καρδιά σου!Σας καταδέχτηκε λοιπόν...!Και το γιόρτασες ανάλογα!Με την υπέροχη σπιτική σου σφολιάτα και τα πολύχρωμα ανοιξιάτικα φρέσκα φρούτα.Μια εαρινή πνοή φύσηξε στα βόρεια και φρόντισες να στείλεις τη δροσερή ανάσα της στα νότια.Ευχαριστούμε.
    Φιλάκια πολλά,πολλά.

    ReplyDelete
  16. Υπέροχα είναι, λατρεύω βατόμουρα και φράουλες!!!
    Φιλάκια.

    ReplyDelete
  17. "Υποκλίνομαι" σε όλες σου τις φωτογραφίες Μάγδα μου.
    Και φυσικά καταλαβαίνω το γιατί τούτα τα φρούτα είναι πανεύκολο να σε παρασύρουν και να σε κάνουν να αγοράσεις περισσότερα απ' όσα μπορείς να καταναλώσεις.

    ReplyDelete
  18. Καλησπέρα σε όλους! Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε η τάρτα. Όποιοι από εσάς έχουν πρόσβαση σε φρέσκα μούρα ή/και φράουλες ας την φτιάξουν. Θα ξετρελαθούν! Σας φιλώ!!

    ReplyDelete
  19. Μάγδα μου,

    Τόσο πολύ το λιμπίστηκα το ταρτί σου που ξέφυγα τελείως από το θέμα μου στη σελίδα του μπλογκ μου στο FB. Προσπάθησα να δελεάσω τους αναγνώστες μου με το απίθανο ανοιξιάτικο σου γλύκισμα!!

    Φυσικά όμως και σου έδωσα τα credits, φαγητό μπορώ να κλέψω αλλά όχι πνευματική & καλλιτεχνική δημιουργία!!

    https://www.facebook.com/angelisandtheistanbul

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ που το μοιράστηκες Αγγελή μου! Να'σαι καλά!!

      Delete
  20. Η άνοιξη στο πιάτο μας!Πανέμορφη κ λαχταριστή ανάρτηση!Φιλάκια!

    ReplyDelete
  21. Οι φωτογραφιες σου Μαγδα μου τοσο μα τοσο αληθινες! Ενα 'τσακ' θελω για να τσιμπησω το σμεουρο! Υπεροχοοο το γλυκακι σου! Κ φαινεται αναλαφρο!
    Οσο για τη σφολιατα πραγματικα εργο τεχνης!! Θα μπορουσα κ σκετη να την ετρωγα!!
    Κ ποσο κριμα που αυτα τα φρουτα ειναι τοσο δυσκολο να τα βρουμε στην Ελλαδα (τουλαχιστον στην Αθηνα) - περα απο τις φραουλες! Οποτε εκμεταλλευσου την ευκαιρια!
    Να εχεις ομορφο απογευμα!
    Ευη

    ReplyDelete
  22. Πολυ λαχταριστο γλυκο!
    Σε ζηλευω, εδω μονο κατεψυγμενα τα βρίσκουμε.

    ReplyDelete
  23. Θα μπορούσα να τη φτιάξω με έτοιμο φύλο κουρού, τι λες; Να βάλω και σ' αυτό αυγό και ζάχαρη;

    Μια φανατική, αν και ανώνυμη, αναγνώστρια.

    Μ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα! Χμμμ δεν θα έχεις το ίδιο αποτέλεσμα με την κουρού. Δεν φουσκώνει, δεν στέκεται καλά και δεν θα αντέξει το βάρος των φρούτων και της μασκαρπόνε. Αν όμως θες να το δοκιμάσεις, ναι, πρόσθεσε αβγό και ζάχαρη.

      Delete